Ontdek de rust en ruimte: 10 prachtige wandellocaties in Groningen

Wandelroutes Groningen

Wandelen is misschien wel één van de gezondste activiteiten om te doen. Deze heilzame activiteit brengt je frisse lucht, mentale ontspanning en fysieke beweging. Groningen is een topbestemming voor wandelaars, dankzij de diverse landschappen; van uitgestrekte polders tot bossen en historische dorpen. De provincie heeft tal van mooie wandelroutes in petto, die goed worden gemarkeerd. Dit maakt de wandelgebieden in Groningen ook geschikt voor wandelaars die niet bekend zijn in de regio.

Wandelroutes provincie Groningen

1. Smeerling: Rustieke terugtrekking

  Wandelen in Smeerling is de ideale acitviteit voor natuurliefhebbers. Deze idyllische plek ligt op slechts 37 km van Groningen-stad en ongeveer 20 km van Veendam. Je kunt je auto parkeren bij Natuurmonumenten aan de Eemboerveldweg in Onstwedde. De omgeving biedt een leuke mix van het Metbroekbos, uitgestrekte graanvelden en schilderachtige boerderijen langs de Ruiten Aa. Voor een goede kop koffie of een lekkere borrel, kun je terecht bij Gasterij Natuurlijk Smeerling. Kleine tip: Vergeet niet te genieten van de authentieke streekboerderijen en de serene stilte van het beekdal!

  2. Noordlaarderbos: Sprookjesachtige geschiedenis

   Een wandeling maken in het Noordlaarderbos brengt je echt even terug naar de basis. Een aanrader is het verkennen van de middeleeuwse karrensporen – je waant je echt even in een ander tijdperk! Dit schilderachtige bosgebied ligt op slechts 17 km van Groningen-stad en ongeveer 32 km van Veendam. Parkeren kun je het beste doen bij Natuurvriendenhuis De Hondsrug, aan de Duinweg 6 in Noordlaren. Vanaf hier loop je zo de prachtige natuur in. De omgeving bestaat uit een gevarieerd bos en heuvelachtig terrein. Voor een gezellige pauze met een lekker hapje of drankje, kun je terecht bij Herberg De Blankehoeve. 

   3. Appelbergen: Landschappelijke diversiteit

    Appelberg is misschien niet de bekendste locatie om te gaan wandelen, maar mag toch echt niet ontbreken aan onze favorietenlijst. Deze prachtige plek ligt op slechts 12 km van Groningen-stad en ongeveer 30 km van Veendam. De omgeving bestaat uit een mix van bos, stuifzanden, plassen en moerassen. Je komt dus het complete plaatje van de natuur tegen tijdens het wandelen. Na je wandeling kun je ontspannen bij Paviljoen Appelbergen. Parkeren is mogelijk bij Paviljoen Appelbergen, aan de Hoge Hereweg 33 in Glimmen. Goed om te weten: Je kunt je eigen pad kiezen voor een avontuurlijke ervaring, maar je kunt ook kiezen voor de vaste wandelroute, door de gele paaltjes te volgen.

    4. Noordpolderzijl: Uitwaaien aan de Waddenkust

     Noordpolderzijl biedt één van de mooiste wandelroutes voor natuurliefhebbers. Geniet van de uitgestrekte uitzichten over het wad en houd je ogen open voor mogelijke zeehonden. De omgeving biedt een prachtig landschap met dijken, het wad en het kleinste open zeehaventje van Nederland. Café ’t Zielhoes ontvangt je met plezier voor een gezellige pauze. De Noordpolderzijl wandelroute ligt op 29 km van Groningen-stad en ongeveer 49 km van Veendam. Er is voldoende parkeergelegenheid bij de Zijlweg 3-4 in Usquert.

     5. Slochterbos: Bosrijke verrassingen

      Het Slochterbos staat bekend als één van de mooiste bossen van de provincie: Een heerlijke wandelroute dus! Achter het historische landgoed vind je een heuvelachtig bosgebied, dat grenst aan uitgestrekte landerijen. Door landgoed Fraeylemaborg wandelen biedt daardoor voor ieder wat wils. Ieder seizoen kun je weer diverse flora en fauna ontdekken. Houd deze dus zeker in de gaten! Voor een culinaire pauze kun je terecht bij Restaurant de Boerderij Fraeylemaborg. Je kunt direct aan het Slochterbos parkeren, bij Landgoed Fraeylemaborg aan de Hoofdweg 30 in Slochteren. De prachtige wandelmogelijkheden bevinden zich slechts 13 km van Veendam en ongeveer 18 km van Groningen-stad.

      6. Lauwersmeer: Vogelparadijs

       Wandelen en vogels spotten op dezelfde route: Je doet het in Lauwersmeer (dicht bij Lauwersoog). Dit prachtige Nationaal Park ligt op 40 km van Groningen-stad en ongeveer 60 km van Veendam. Je kunt door het Nationaal Park Lauwersmeer wandelen, door te kiezen uit maar liefst elf verschillende wandelroutes. Blijf ondertussen op de uitkijk voor zeldzame vogelsoorten, om niks te missen. Wandelen in Lauwersmeer aanvullen met een lekkere borrel, kan door een tussenstop te maken bij Restaurette Schierzicht. Je bereikt de Lauwersmeer wandelroutes al binnen 40 kilometer vanaf Groningen-stad en binnen 60 kilometer vanaf Veendam. Parkeren kan bij Activiteitencentrum Lauwersnest, aan De Rug 1 in Lauwersoog.

       7. Bos Ter Apel: Historisch groen

        Wandelen in bos Ter Apel is een rustgevende ervaring in een prachtig natuurgebied. Dit bosrijke gebied ligt op 60 km van Groningen-stad en ongeveer 40 km van Veendam. Parkeermogelijkheden bevinden zich bij Hotel-Restaurant Boschhuis, aan de Boslaan 6 in Ter Apel. De omgeving biedt een gevarieerd landschap met onder andere een schitterend bos, verschillende beekjes en hei. Na je wandeling kun je genieten van een maaltijd bij Hotel-Restaurant Boschhuis. Verken de slingerpaden en geniet van het uitzicht vanaf de Leidijk voor een onvergetelijke wandelervaring.

        8. De Onlanden: Dichtbij en weids

         Dit prachtige natuurgebied ligt op slechts 7 km van Groningen-stad en ongeveer 28 km van Veendam. Parkeren doe je eenvoudig bij De Onlanderij, aan de Borchsingel 43 in Eelderwolde. Zodra je de Onlanden betreedt, kom je terecht in een indrukwekkend moeraslandschap, waar vele bijzondere vogels hun thuis vinden. Om het gehele gebied van bovenaf te bekijken, bezoek je de uitkijktoren. Hier geniet je van een panoramisch uitzicht. Bij De Onlanderij kun je terecht voor een tussenstop en een lekkere kop koffie of thee. 

         9. Dollard: Grensgebied van natuur

          De wandelroutes van de Dollard leiden je langs uitgestrekte kwelders en de Waddenzee. Deze wandelroutes liggen op 50 km van Groningen-stad en 38 km van Veendam. Door te parkeren bij de parkeerplaats Nieuwe Statenzijl, loop je zo het unieke natuurgebied in. Zout en zoet water ontmoeten elkaar in de diverse flora en fauna van de omgeving. Een lekkere bakje doen, doe je bij de gelijknamige koffiekraam ‘Bakje Doen’. 

          10. ’t Roegwold: Natuurlijk mozaïek

           ’t Roegwold kenmerkt zich door ruig moerasbos en vlonderpaden die je door het gebied leiden. Een speciale tip is om het Knuppelpad te volgen voor een unieke wandelervaring door het moeras, waarbij je het landschap van dichtbij kunt ervaren. Wandelen in ’t Roegwold kan sneller dan je denkt. Dit gebied ligt namelijk op ongeveer 20 km van Groningen-stad en zo’n 14 km van Veendam. Parkeer je auto bij de parkeerplaats aan de Dannemeerweg in Schildwolde, voor een snelle toegang tot de wandelpaden.

           Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Wandelroutes-groningen.jpg

           Mooiste wandelingen in de provincie Groningen

           Of je nu door Landgoed Fraeylemaborg wandelen de voorkeur geeft of toch liever de wandelroutes van Lauwersmeer verkent: alle wandelroutes zijn ontzettend veelzijdig. Gezellige restaurantjes, prachtige natuur en een oase van rust zul je in alle wandelroutes terugvinden. Ontdek ook de verborgen juweeltjes van de Groninger provincie en geniet van de natuurlijke schoonheid die de routes te bieden hebben!

           Tip: lees nu ook “De 6 leukste dorpjes van Groningen