De 6 leukste dorpjes van Groningen

Met de camper door de provincie Groningen

De échte Groningers weten dat je voor de mooiste plekken van Groningen meer moet bekijken dan enkel de Martinitoren. Er zijn tal van mooie, authentieke dorpjes in Groningen te vinden. Ieder Gronings dorp heeft een eigen sfeer en leuke activiteiten om in het Groninger dorpje te doen. Omdat we ons voor kunnen stellen dat je wellicht niet weet waar je deze dorpen kunt vinden, hebben we onze zes favoriete Groningse dorpjes voor je op een rijtje gezet.

6 Leukste dorpjes van de provincie Groningen

Hieronder staan de 6 leukste dorpjes die je bezocht moet hebben tijdens je vakantie aan de camper provincie van Nederland, Groningen. 

1. Appingedam 

Als je het hebt over unieke bezienswaardigheden in Groningen, dan kunnen de hangende keukens in Appingedam niet ontbreken. De prachtige ‘Appingedam keukens’ van de authentieke woningen aan het water hangen op bijzondere wijze boven het Damsterdiep. Een mooi plaatje, dat het zeker waard is om eens te gaan bezichtigen! Maak jouw uitstapje naar Appingedam centrum compleet door de gotische hallenkerk (de Nicolaikerk) en het raadhuis te bezoeken. Wil je meer van de sfeer proeven in dit leuke dorpje in Groningen? Dan zijn de Appingedam rondvaart en het Appingedam museum ook goed om te overwegen.

2. Winsum

Wat te doen in Groningen? Winsum bezoeken! Van Winsum centrum tot de Winsum markt; hier is alles leuk! Met de prachtige en aandoenlijke panden ga je echt even terug in de tijd. Winsum is dan ook niet voor niks uitgeroepen tot het mooiste dorp van Nederland in 2020. De twee opvallende molens typeren het Groningse dorp en geven het extra karakter. Op een zonnige dag is het een aanrader om heerlijk aan het water te borrelen. Zelfs een bootje te huren of per kano Winsum verkennen is mogelijk. Houd er wel rekening mee dat Winsum een synoniem is voor rust. Tussen de middag zullen dus verschillende panden gesloten zijn, vanwege de lunchpauze van het personeel.

3. Bourtange

Bourtange staat ook wel bekend als de vesting Bourtange Groningen. Bourtange bezoeken betekent namelijk dat je je onderdompelt in de sferen van een vestingstad in Groningen, waar je nog volop bezienswaardigheden uit oorlogstijden kunt tegenkomen. Denk aan soldatenbarakken, kanonnen, prachtige bruggen, grachten en kruithuizen. De ambachtelijke winkeltjes maken het mogelijk om een blijvende herinnering aan de vestingstad Bourtange mee te nemen. Ook omgeving Bourtange vesting leent zich uitstekend voor een rustgevende en indrukwekkende wandeling.

4. Garnwerd

Klein, maar fijn. Het Groningse dorpje Garnwerd is zeker niet de grootste of bekendste locatie van de provincie, maar wel één van de mooiste dorpjes om te bezoeken. Onder de highlights van Groningen valt Garnwerd dus absoluut! Een knus dorpje, met mooie wateren waar je urenlang kunt genieten van de passerende bootjes en leuke terrasjes aan de kade. Zowel vanaf het water als te voet is Garnwerd goed te ontdekken.

5. Houwerzijl

Voor de echte theeleuten is Houwerzijl misschien wel de beste keuze uit alle plaatsen in Groningen. Hier vind je namelijk de Theefabriek. Met een wereld aan keuze in verschillende theesmaken en een bijzonder aansluitend museum, kun je hier gerust een paar uur doorbrengen. Deze indooractiviteit in Groningen is veelal bekend onder de lokale bewoners, maar wordt als leuke en complete bezienswaardigheid gezien door alle soorten bezoekers.

6. Zoutkamp

Nee, je bent niet in een Scandinavisch land! Maar in het Groningse dorpje Zoutkamp kun je toch snel in verwarring raken. De kleurrijke panden geven een Scandinavische feeling. In de panden vind je onder andere winkeltjes en een palingrokerij. Ook voor een heerlijk terrasmomentje ben je goed op je plek in Zoutkamp. Vanaf Zoutkamp is ook een uitstapje naar het Lauwersmeer snel gemaakt! 

Met de camper door de provincie Groningen

Deze leuke dorpjes in Groningen staan dan wel in onze top 10 van bezienswaardigheden als het om noordelijke locaties gaat, maar we kunnen onze favorietenlijst eindeloos aanvullen met nog meer leuke dingen om te doen in Groningen. Met de camper door de provincie Groningen reizen kan je dus werkelijk naar unieke bestemmingen leiden, rust brengen en nieuwe plekken laten ontdekken. Wil je vanuit een centraal punt deze mooie provincie stukje bij beetje gaan verkennen? Dan is Camperplaats Veendam de perfecte uitvalsbasis. Niet alleen rijd je binnen no-time de leukste dorpjes binnen, ook voorzien we je graag van informatie over deze mooiste plekjes van Groningen. Van indoor activiteiten tot leuke bezienswaardigheden: wij weten hoe we jouw camperreis compleet kunnen maken.

Benieuwd wat je kunt doen in Veendam? Lees ook onze blog “Wat te doen in Veendam”.