Vesting Bourtange: Een reis door de tijd in deze betoverende historische stad

Over Bourtange

Bourtange is misschien wel de mooiste vestingstad in Groningen. Zeker een bezichtiging waard dus, als je het hoge noorden bezoekt. Maar hoe is vestingstad Bourtange ontstaan? En wat valt er tegenwoordig nog te zien en te doen in de Groningse vestingstad? We vertellen je alles over het Bourtange van toen en nu, in deze blog.

Vesting Bourtange

Over Bourtange

We beginnen met een stukje Bourtange geschiedenis. Vestingstad Bourtange werd aan het eind van de zestiende eeuw gebouwd. De vesting had als doel om als verdedigingslocatie op te treden in de Tachtigjarige Oorlog. Vesting Bourtange werd voorzien van meerdere bastions, om de vijanden goed in het vizier te kunnen krijgen. Rondom de Bourtange vesting werden meerdere wateren uitgegraven, in de vorm van een ster. Deze wateren maakten het voor vijanden nog moeilijker om de vesting te betreden. Tussen 1593 en 1851 heeft vesting en fort Bourtange een belangrijke rol gespeeld. Toen de vesting in 1851 niet meer ingezet hoefde te worden als zijnde verdedigingswerk, werd Bourtange een agrarisch dorp. Alle originele elementen van de vestingstad werden behouden en waar nodig gerestaureerd in de laatste decennia. Een stukje historie van Bourtange die nog steeds dagelijks vele bezoekers trekt.

Het Marktplein van Bourtange

Het kleine vestingstadje in Groningen trekt nog altijd veel publiek. In het midden van de vesting vind je een prachtig authentiek Marktplein, waar je kunt genieten van een hapje en een drankje. Aan en rondom dit Bourtange centrum, vind je verschillende winkeltjes met souvenirs, Oudhollands snoep en Groningse specialiteiten. 

De kaarsenmakerij

Vlak bij het Marktplein van Bourtange, vind je een kaarsenmakerij. Hier vind je vele prachtige, zelfgemaakte kaarsen. Maar je kunt ook zelf een poging wagen! Maak jouw eigen kaars op de ouderwetse manier en neem een origineel cadeau voor jezelf of iemand anders weer mee naar huis. De kaarsenmakerij is een leuke activiteit voor jong en oud, onder alle weersomstandigheden.

Vestingmolen van Bourtange

Als je Bourtange bezoekt, kan het er niet aan ontbreken dat je ook de vestingmolen van Bourtange nog even gaat bezichtigen. Deze uitzonderlijk goede replica van de originele standerdmolen geeft een perfect beeld van de vroegere uitstraling van de vestingmolen. De koren- en pelmolen is in 1980 opnieuw opgebouwd en is sindsdien een beroemd onderdeel van het vestingdorp Bourtange.

Musea in Bourtange

In en rondom Bourtange vind je verschillende musea die je mee terug nemen in de tijd. Zo is het interactieve Terra Mora een absolute aanrader, maar kun je ook binnenstappen bij het Synagogaal Museam. Zo leer je meer over onder andere de historie en de functie van de vroegere vesting Bourtange.

Evenementen

Bourtange trekt meerdere keren per jaar een enorm aantal bezoekers, met haar unieke evenementen. Zo wordt er met regelmaat een demonstratie kanonschieten gegeven, met de originele kanonnen die zich nog in de vesting bevinden. Maar ook De Slag om Bourtange, waar de vroegere gevechten tot in de puntjes worden nagespeeld, is een favoriet onder het publiek. Houd je meer van een rustig bezoekje aan Bourtange? Dan kun je één van de markten, zoals de voorjaarsmarkt of de kerstmarkt van Bourtange, bezoeken.

Wandelen rondom Bourtange

Bourtange is niet alleen zelf ontzettend mooi, maar ligt ook in een prachtige omgeving. Wandel in de vesting bijvoorbeeld eens langs de kapiteinswoning van Bourtange, het Groninger fort of de unieke grachten. Rondom Bourtange wandel je door mooie natuurgebieden en schiet je de perfecte plaatjes.

Parkeren bij Bourtange

Bourtange bezoeken brengt geen extra parkeerkosten met zich mee. Net buiten de vesting bevindt zich een grote parkeerplaats, waar je jouw voertuig gratis kunt parkeren. Deze parkeerplaats wordt duidelijk vermeld wanneer je bij Bourtange aankomt. Bij grote evenementen zal er parkeerhulp aanwezig zijn.

Overnachten in Bourtange

Wil je graag overnachten in de vestingstad? Dan kun je terecht bij Hotel Vesting Bourtange. Maar Bourtange bezoeken hoeft natuurlijk niet gepaard te gaan met een hotelovernachting. Wil je graag op jouw doorreis met de camper een stop maken in Bourtange en daarna overnachten in de buurt? Dan kun je ook terecht bij onze Camperplaats Veendam, waar we je graag meer vertellen over een mogelijk bezoek aan Bourtange. Natuurlijk kunnen we je ook alles vertellen over leuke activiteiten in de rest van de provincie. Alvast een beetje inlezen? Onze blog over de leukste activiteiten van Groningen helpt je alvast op weg bij het plannen van jouw reis!Tip: bezoek ook alle andere leuke dorpjes in de provincie Groningen.