De 5 mooiste kastelen in Groningen

Fraeylemaborg

In de provincie Groningen bezienswaardigheden vinden is niet zo moeilijk. Er zijn namelijk vele prachtige plekken te bekijken. Zo behoren de verschillende kastelen tot de mooiste plekjes van Groningen. Het grootste voordeel van deze Groningse highlights? Ze zijn allemaal makkelijk te bereiken vanuit onze Veendam camperplaats!

Top 5 Groninger Borgen

De kastelen in Groningen noemen we ook wel Borgen. Als je een aantal van de mooiste plekjes van Groningen wilt bezoeken, dan zijn de volgende Groninger Borgen absoluut een tussenstop waard. 

1. Fraeylemaborg

  De Fraeylemaborg in Slochteren is gevestigd op een groots landgoed met een geweldig uitzicht. De borg in Slochteren is al in de 14e eeuw gebouwd en wordt nog dagelijks door vele liefhebbers van geschiedenis, architectuur, natuur en rust bezocht. Je kunt in de Fraeylemaborg wandelen via de mooie bospaden, om het kasteel te ontdekken. Door het landgoed Fraeylemaborg wandelen is voor zowel kinderen als volwassenen erg leuk, door de variatie in de omgeving, de stukjes geschiedenis die je op meerdere plekken van de wandelroute kunt bekijken en de natuur die je kunt ontdekken. Tevens wordt er meerdere keren per jaar een evenement georganiseerd, zoals een markt, braderie, tentoonstelling of koetsentocht. De Fraeylemaborg bevindt zich slechts 23 kilometer van de Veendam camperplaats, wat betekent dat je de borg vanaf hier al na een ruime twintig minuten rijden hebt bereikt.

  2. Menkemaborg

   De Menkemaborg in Uithuizen staat bekend om de prachtige behouden staat en wordt gezien als één van de best bewaarde borgen van Nederland. Menkemaborg Uithuizen is een prachtig herenhuis, dat wordt omringd door tuinen en grachten. Wil je meer te weten komen over de geschiedenis van kasteel Menkemaborg en de adellijke families die er woonden? Dan is een rondleiding door en om het 17e -eeuwse pand een absolute aanrader. Houd hiervoor wel rekening met de Menkemaborg openingstijden. Ook de borg Uithuizen is prima af te rijden vanaf onze camperplaats in Veendam. Je bent hier namelijk al in ongeveer een half uur, vanwege de korte afstand van 33 kilometer.

   3. Borg Verhildersum

    Op landgoed Verhildersum in Leens staat een historische borg, waaromheen je kunt genieten van mooie tuinen en landschappen. Landgoed Borg Verhildersum is gebouwd in de 14e eeuw en heeft een goed onderhouden interieur en tuin. Deze kun je het beste bekijken door middel van één van de rondleidingen, waarbij je direct meer leert over de geschiedenis van Borg Verhildersum en over de familie die de borg bouwde. Je krijgt bij landgoed Verhildersum echt een kijkje in het leven zoals die er vroeger voor de rijke families uitzag. Wil je onder begeleiding van de kenners over het landgoed struinen? Kijk dan vooraf goed naar de Borg Verhildersum openingstijden. Net als de andere Groninger borgen, is borg Verhildersum vanaf camperplaats Veendam snel gevonden. Met de auto rijd je slechts 37 kilometer, binnen veertig minuten, naar het landgoed.

    4. Landgoed Nienoord

     Landgoed Nienoord is misschien wel het bekendste landgoed van de provincie. Kasteel Nienoord is gelegen in Leek en is niet alleen een unieke historische locatie, maar biedt ook vele activiteiten voor het hele gezin. Ontdek Landgoed Nienoord door wandelingen door de tuinen te maken, of maak gebruik van de mogelijkheden om erdoorheen te fietsen of een boottocht te maken. Onder de kinderen is de Nienoord speeltuin vaak een favoriet. Ook rondleidingen door kasteel Nienoord zijn te volgen, maar als je liever het kasteel en het museum van Nienoord op eigen tempo bewondert, dan is dat natuurlijk een optie. De unieke collectie koetsen en andere historische objecten, is waar landgoed Nienoord bekend om staat. Het kasteel Nienoord bestaat dan ook al sinds de Middeleeuwen. Landgoed Nienoord ligt op steenworp afstand van Veendam. Vanaf de camperplaats overbrug je de 17 kilometer afstand in maar 20 minuten.

     5. Burcht Wedde

      De Burcht Wedde, ook wel Wedderborg genoemd, vind je in het dorpje Wedde. Burcht Wedde is ontzettend geliefd, vanwege de omliggende grachten en natuur. Zowel voor de Burcht Wedde geschiedenis, als voor de rust van de omgeving, wordt de Wedderborg veel bezocht. Sinds de 14e eeuw heeft de Burcht namelijk al vele functies gehad, waaronder die van verdedigingswerk en als uniek bezit van adellijke families. Dit geeft de Wedderborg een grote rol in de regionale geschiedenis van Wedde. Wedderborg ligt ongeveer 35 kilometer van de camperplaats Veendam verwijderd, waardoor je de borg in 35 minuten met de auto hebt bereikt.

      Andere leuke activiteiten in de provincie Groningen

      Naast de indrukwekkende Groninger Borgen, is er nog veel meer te ondernemen in de provincie Groningen. Ga voor Groninger activiteiten die zich ook in de geschiedenishoek bevinden, zoals een bezoekje aan vesting Bourtange, of kies juist voor heel iets anders. Ontdek bijvoorbeeld de liefste zeehondjes in Pieterburen of ga voor een actieve middag waterskiën. In onze blog over de leukste activiteiten in de provincie Groningen, doe je meer inspiratie op.