Fietsroutes in en rond Groningen

Fietsroutes Groningen

De schoonheid en diversiteit van Groningen en omstreken ontdekken, doe je het allerbeste met de fiets. We hebben daarom zorgvuldig de vijf mooiste en veelzijdigste fietsroutes voor je op een rijtje gezet, inclusief tips voor de beste tussenstops. Met deze fietsroutes krijg je een uniek kijkje in de provincie Groningen; van kustlijnen tot historische steden en van natuurparken tot de mooiste rustgevende meren. 

Fietsroutes Groningen

1. Het Groningse kustlijn rondje

    Route: Begin in Delfzijl, fiets westwaarts naar Termunterzijl, vervolgens zuidwaarts naar Woldendorp, oostwaarts naar Nieuwolda, en sluit de lus terug naar Delfzijl. 

    Afstand: Ongeveer 45 kilometer.

    Ervaar de frisse lucht van de Waddenzee, met deze prachtige fietsroute langs de Waddenzee kust. Begin met een bezoekje aan de haven en het Maritiem museum in Delfzijl, om vervolgens op de fiets te stappen richting het westen: op naar het pittoreske Termunterzijl. De verse visrestaurants zijn in de wijde omgeving bekend en maken het zeker de moeite waard om een tussenstop in Termunterzijl in te plannen. Geniet van een heerlijk visje, mét uitzicht op de zee! Fiets vervolgens verder richten het zuiden, om de rustige dorpssfeer en de mooie landerijen in en rondom Woldendorp te verkennen. Hierna fiets je oostwaarts, maar het dorp Nieuwolda. Openluchtmuseum ’t Hoogeland is de perfecte laatste tussenstop, om even de benen te kunnen strekken en tegelijkertijd veel te leren over het unieke boerenland. Je sluit de fietsroute, door hierna weer terug te fietsen naar Delfzijl. In totaal bedraagt de fietsroute een afstand van ongeveer 45 kilometer. De perfecte fietsroute dus, als je een volledige dag eropuit wilt trekken.

    2. Rondje stad Groningen

      Route: Start bij het Groninger Museum, fiets naar het Hoornsemeer, vervolgens door het Stadspark en terug naar het museum.

      Afstand: Ongeveer 20 kilometer.

      Voor iets meer stadsgevoel met een natuurlijk tintje, kies je voor de fietsroute ‘Rondje stad Groningen’. De route maakt het mogelijk om de natuurlijke en culturele hoogtepunten van Groningen te ontdekken, zonder dat je door de drukte van de binnenstad hoeft te manoeuvreren. Voor deze Groninger fietsroute, begin je bij het Groninger Museum, waar je allerlei soorten kunst en architectuur kunt bewonderen. Vanaf hier fiets je verder naar het Hoornsemeer, waar je heerlijk kunt ontspannen én als liefhebber van waterrecreatie helemaal thuis bent. Na water volgt groen: je vervolgt de fietsroute namelijk richting het welbekende Stadspark voor een laatste tussenstop. De groene oase middenin de stad, is geliefd onder lokale bewoners en toeristen, vanwege de mooie indeling van het park en de mogelijkheden tot recreatie. Aan het einde van de dag fiets je weer rustig terug naar het startpunt: het Groninger Museum. De complete fietsroute is ongeveer 20 kilometer lang.

      3. Rondje Oldambtmeer

        Route: Begin in Winschoten, fiets naar Blauwestad, rond het Oldambtmeer en terug naar Winschoten. 

        Afstand: Ongeveer 35 kilometer.

        Vanaf de fiets genieten van rust, natuur en water? Het rondje om het Oldambtmeer voldoet aan al jouw wensen. De fietsroute begeleidt je langs waterrijk landschap, waarin je met regelmaat moderne ontwikkelingen tegen zult komen. Om de Oldambtmeer fietsroute te starten, stap je op in Winschoten. In deze stad vind je onder andere een historisch centrum, leuke winkeltjes en voldoende horecagelegenheden. Ben je klaar om de route te vervolgen, dan fiets je naar Blauwestad, waar je onder andere de kunst en architectuur uit de regio beter kunt bekijken. Bij mooi weer kun je natuurlijk ook even lekker aan het water gaan zitten of borrelen in de haven. Je fietst daarna rondom het Oldambtmeer, om het mooie water van alle kanten te kunnen ontdekken, te genieten van de natuur en eventueel deel te nemen aan de watersportmogelijkheden. Huur bijvoorbeeld een bootje of ga gezellig paddelen. Na deze tussenstops leidt de fietsroute je terug naar Winschoten. In totaal ben je ongeveer 35 kilometer onderweg.

        4. Rondje Dollard

          Route: Start in Termunten, fiets naar Nieuw Statenzijl, Drieborg en terug naar Termunten. 

          Afstand: Ongeveer 50 kilometer.

          De hele dag met de fiets op pad, terwijl je geniet van de unieke flora en fauna van de riviermond van de Dollard? Dan is deze fietsroute, die start in Termunten, een goede keuze. De historische kerk en de prachtige natuuruitzichten die je bij de start in Termunten ervaart, geven direct de juiste motivatie om op de fiets te stappen en meer van de fietsroute te ontdekken. Na Termunten, fiets je richting Nieuw-Statenzijl, waar je het unieke vogelobservatorium kunt bezoeken. Door indrukwekkende landschappen vervolg je de fietsroute, op weg naar Drieborg. Dit rustige dorp is omringd door landschap en biedt de typisch Groningse, natuurlijke sfeer. Hierna fiets je door de uitgestrekte velden terug naar het startpunt Termunten. Ben je hier weer aangekomen, dan heb je ongeveer 50 kilometer fietsroute achter de rug.

          5. Rondje Veendam via Zuidlaren en het Zuidlaardermeer

            Route: Start in Veendam, fiets naar Kiel-Windeweer, Zuidlaren, rond het Zuidlaardermeer via Midlaren en Noordlaren, terug via Annerveenschekanaal naar Veendam. 

            Afstand: Ongeveer 80 kilometer.

            Het beste van twee werelden combineren? Dan is deze fietsroute, die je zowel de prachtige natuur van Drenthe als de charmante dorpjes van Groningen laat zien, dé fietsroute voor jou. Door te starten in Veendam, kun je meteen een kijkje nemen in het Veenkoloniaal museum. Je vervolgt de Groningse en Drentse fietsroute hierna richting Kiel-Windeweer, om de unieke lintdorpen langs het kanaal van dichtbij te ervaren. Je fietst verder naar het populaire Zuidlaren, waar je eerst het gezellige dorpscentrum en de nog herkenbare historie tegenkomt. Door de fietsroute langs het Zuidlaardermeer te volgen, zie je meer van de indrukwekkende natuur en wateren en kun je gebruikmaken van de waterrecreatiemogelijkheden of heerlijk borrelen aan het water. Via Midlaren zul je hierna uitkomen in het mooie Noordlaren, met de bekende historische molen: de perfecte laatste tussenstop. Via het dorpsschoon van Annerveenschekanaal fiets je daarna weer terug richting het startpunt in Veendam. Deze fietsroute is niet gemaakt voor de ‘korte-afstand-fietsers’. De totale fietsroute langs Zuidlaren en het Zuidlaardermeer, bedraagt namelijk ongeveer 80 kilometer.

            Fietsroutes in en rond Groningen

            Fietsroutes provincie Groningen

            Al deze routes zijn een absolute aanrader. Wij kunnen dan ook geen favoriet kiezen, maar horen het graag als jij dit wel hebt gedaan! De natuurlijke schoonheid en de culturele rijkdom van het gebied zijn oneindig. Bereid je wel goed voor op de weersomstandigheden, neem de nodige voorzorgsmaatregelen en geniet van jouw fietstocht door Groningen! Meer weten over de fietsroutes die je vanaf onze Camperplaats in Veendam kunt volgen? We vertellen je er met plezier over.