Wat te doen in Appingedam

Hangende Keukens Appingedam

Voor de liefhebber van knusse en sfeervolle steden, kan een bezoekje aan Appingedam niet ontbreken. De stad Appingedam biedt voor jong en oud genoeg vertier, zowel op zonnige dagen als op regenachtige dagen. Het weer in Appingedam zal jouw stadsbezoek dus nooit negatief beïnvloeden. Maar welke activiteiten in Appingedam mag je nu echt niet missen? Wij geven je in deze blog tips over wat te doen in Appingedam. 

Wat te doen in Appingedam

Culturele uitjes, historische locaties en de mogelijkheden om de stad vanaf het water te ontdekken. Er is meer dan genoeg te doen in Appingedam, waaronder het Appingedam museum bezoeken en een rondvaartboot boeken. Hoe deze bezienswaardigheden Appingedam typeren? We vertellen je met plezier meer over onze favoriete must-see locaties in deze Groningse stad!

Hangende Keukens

In het hart van de stad, midden in Appingedam centrum, vind je de beroemde hangende keukens van Appingedam. Een gek gezicht, maar voor de inwoners van de stad al sinds de middeleeuwen heel normaal! De Appingedam keukens hangen boven het water van het Damsterdiep, als zijnde uitbouw van de kleine huisjes aan het diep. Zo werd er in de huizen extra ruimte gecreëerd, op een opvallende manier. De hangende keukens van Appingedam zijn niet alleen op het gebied van architectuur ontzettend bijzonder, maar geven ook een goed beeld van het innovatieve karakter van de middeleeuwse stad.

Museum Møhlmann

Aan de grachten van Appingedam vind je museum Møhlmann; één van de musea die je absoluut niet kunt missen als je de museumstad Appingedam bezoekt. Als kunstliefhebber kijk je in dit museum je ogen uit, dankzij de vele vormen van realistische kunst die hier tentoongesteld worden. Ook als je simpelweg wat cultuur wilt snuiven ben je bij museum Møhlmann aan het juiste adres.

Museum Stad Appingedam

Als je meer te weten wilt komen over de historie van deze culturele stad, is dit hét Appingedam museum om op je gemak doorheen te wandelen. Onderweg kom je allerlei collecties tegen, van klassieke kunst tot de lokale geschiedenis van de stad. Via het museum Appingedam van toen en van nu beter leren kennen is dan ook zeker een aanrader. 

De Groninger Zilverkamer

Aan de lijst van Appingedam bezienswaardigheden, kan ook de Groninger Zilverkamer niet ontbreken. In Appingedam centrum stap je deze ruimte vol unieke zilveren voorwerpen binnen. De Groninger Zilverkamer laat op die manier goed de ambacht en het vakmanschap achter het zilverwerk uit de stad zien. De galerij neemt je mee in de eeuwenoude zilversmeedkunst, die in de gehele provincie Groningen werd beoefend door vele vaklieden. 

Rondvaartboot Appingedam

Middels een rondvaart Appingedam op een andere manier aanschouwen: We kunnen vanuit eigen ervaring zeggen dat het echt ontzettend leuk is. Aan boord van de rondvaartboot ‘Damsterveer’ Appingedam en al haar historische grachten en mooie bruggen bekijken is een unieke ervaring. Vaar dicht langs de hangende keukens van Appingedam, luister naar verhalen over de historische stad en leer meer over de bezienswaardigheden die aan de waterkant te zien zijn. De bemanning van de rondvaartboot kent Appingedam van binnen en van buiten. Ze beantwoorden dan ook graag al jouw vragen over de stad!

Wat te doen in Appingedam

Beste restaurants in Appingedam

Om jouw bezoek aan Appingedam compleet te maken, raden we je aan om de menukaarten van onderstaande restaurants zeker eens van dichtbij te gaan bekijken. 

1. Restaurant De Basiliek – Uniek dineren met een gezellige sfeer, in de prachtige oude Sint Nicolaaskerk in Appingedam.

2. Paviljoen Overdiep – Neem zowel voor een heerlijke lunch als voor een uitgebreid diner plaats op een prachtige locatie aan het water van Appingedam.

3. Brasserie ‘De Koning van Groningen’ – Voor een kleine snack of een snelle hap moet je bij ‘De Koning’ van Appingedam zijn.

4. Restaurant Gooday – Lekker lang tafelen en gerechten uit verschillende keukens proberen, doe je met het uitgebreide buffet van restaurant Gooday in Appingedam. De perfecte plek voor het hele gezin.

Waar ligt Appingedam?

Enthousiast geworden van alle mogelijke Appingedam activiteiten? Dan nodigen we je van harte uit om de stad zelf te komen bezichtigen. Je vindt Appingedam in het noorden van Nederland, ongeveer 20 kilometer van de provinciehoofdstad Groningen. De stad ligt aan een historisch kanaal, genaamd Damsterdiep, dat de stad via de Eems verbindt met de Waddenzee. Een prachtige locatie aan de Groningse wateren dus! Als camperplaats in Veendam, op slechts een half uurtje rijden van Appingedam, zijn wij altijd op de hoogte van de leukste activiteiten in de stad en natuurlijk de geplande evenementen in Appingedam.